Verbis Nedir? Nasıl Başvurulur? Veri Sorumlusu Kimdir?

Verbis Nedir?
Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ile 25 milyon tl cirosu ya da 50 kişinin üstündeki işletmelerin; işçi/müşteri tüm bilgilerini muhafaza edip, üçüncü şahısların/ firmaların eline geçmeyeceğini taahhüt etmesi demektir aslında.

Veri Sorumlusu Üye  ya da Kayıt Girişi
Verbis Hakkında 28 sayfalık  açıklayıcı bilgiler için tıklayın

Biliyorsunuz Facebook, kullanıcılarının bilgilerini başkalarına vermiş/satmış olmasından dolayı çok ciddi cezalar yemiş ve hala davaları devam etmekte. Bu benzeri durumlar hala yaşanmakta. Hatta sizi arayıp  kredi, telefon, tv programları pazarlamak isteyen firmalar sizin telefon numaranızı, kredi ihtiyacınız olup olmadığını ya da televizyon paketlerine ilginizin olup olmadığını nereden biliyorlar. Tabi ki zaman geçirdiğiniz sosyal medya ,alış veriş yaptığınız web siteleri ya da normal bir mağazada alış veriş yaptıktan sonra faturanızı kesip  bilgilerinizi başkalarına  pazarlıyor olabilirler. Dahası bir siteye girip bir ürüne bakıp çıkıyorsunuz. Başka zaman başka siteye girdiğinizde ilginiz olan ürünle ilgili reklamlar karşınıza geliyor. Bunlar sizinle ilgili verileri topladıkları anlamına geliyor:)



Verbis büyük firmaların müşteri ya  da çalışanlarının özel bilgilerini koruyup pazarlamayacağını taahhüt edecek ve bir şikayet durumunda KVKK yetkilileri Şikayet edilen Firmanın Veri Sorumlusunu tabiri caizse çağıracak ve hesap soracak.

Demek ki Veri Sorumlusu Firmanın verilerini koruyacak kişidir. Yani bilgisayarlardaki verileri ya da kağıt ortamındaki  verileri koruyacak yetkilidir. Zaten Verbis’e başvuru yaparken bir de veri sorumlusu atanıyor. Alakası olmayan biri  Veri Sorumlusu olarak atanmamalıdır çünkü maddi cezası 20bin ile 1 milyon tl ve hapis cezası da cabası.

Peki Verbis muhatabı firmaların görevleri neymiş;

  • Bilgisayarları korsanlardan koruyacak donanımı ve yazılımları ihmal etmeyecek,
  • Bilgilerin içerden ya da dışardan birileri tarafından sızdırılmasının önlemlerini alacak,
  • Bilgilerinin yedeklenmesini yapacak.

Kvkk Verbis Başvuruları 01.06.2020 tarihine kadar yapılması gerekmektedir. Nasıl başvuru yaparım diye endişeye gerek yok. Yerinde ya da uzak masaüstü ile Teknik destek almak  için  bizi arayın

administrator

Leave A Comment